ChemPark in Leuna

Key facts

Market

Sector

Petrochemische fabriek

Location

Leuna
Germany
InfraLeuna GmbH is verantwoordelijk voor de infrastructuur op Leuna, één van Europa’s grootste chemische sites.
Het bedrijf isoleerde de belangrijkste stoomleiding op de site tot nu toe standaard met steenwol gaasdekens van 80 kg/m³ maar zocht ook naar een alternatieve oplossingen om extra energie te besparen.

Op basis van besparingsberekeningen heeft InfraLeuna besloten om een test uit te voeren over 100 meter van de stoomleiding (buitendiameter 508 mm, 300 °C stoomtemperatuur) met de Isover U TECH Wired Mat van ULTIMATE minerale wol.
De test bleek succesvol: dankzij een verbeterde thermische isolatie van 13% kon maar liefst 11% bespaard worden op de operating costs. Voor InfraLeuna is dit aanleiding om de U TECH Wired Mat voortaan ook toe te passen in andere nieuwe projecten.

Naast het besparingsvoordeel waren ook de reacties van de isoleerders zeer positief: met name het gemak van het versnijden van het materiaal en de snelle installatie werden genoemd als grote voordelen. Tijdens het isoleren is de tijd gemeten die het versnijden en installeren kostte. Ondanks dat het product voor hen nieuw was konden de isoleerders 25% extra meter per uur aanbrengen in vergelijking met de traditionele steenwol gaasdekens.